30 Ιουν 2010

Η συνάντηση

Την πρωτοείδε ενώ κρατούσε στα χέρια του το βιβλίο του Ελεφάντη, Δια γυμνού οφθαλμού. Ψηλή, με μακριά μαύρα μαλλιά, νεανικό παρθένο βλέμμα, έψαχνε στα ράφια με την ανατολική φιλοσοφία.
Σάββατο πρωί συνήθιζε να παίρνει τα παιδιά του και να περνάνε την ώρα τους στο βιβλιοπωλείο. Αυτό ήταν προτεραιότητα στη ζωή του.
Η μόνη δύναμη για να ανακαλύψετε και να απολαύσετε τη ζωή σας, είναι η δύναμη της γνώσης, τους έλεγε. Και η μόνη περιουσία που θα πάρω μαζί μου φεύγοντας, σκεφτόταν πικρά.
Άφηνε τα παιδιά του στα παιδικά βιβλία, να επιλέξουν μόνα τους τα βιβλία και αυτός χανόταν σε καινούρια και παλιά βιβλία. Η τελευταία δημοκρατική επιλογή είναι οι πάγκοι των βιβλιοπωλείων απέναντι σ' έναν προκαθορισμένο κόσμο. Μερικές φορές τον έλεγε προτηγανισμένο, αστειευόμενος.
Συναντήθηκαν τα μάτια τους την ώρα που και οι δυό ήταν απογοητευμένοι και απομονωμένοι απ' την ίδια τους τη χώρα. Παντού ναυάγια, οικονομικά σκάνδαλα, οι πολιτικοί τσακώνονταν ποιος έκανε τα περισσότερα, χρεοκοπημένοι στα μάτια του λαού, ο λαός συμμέτοχος εξαργύρωνε τα κεκτημένα με τη βολική σιωπή του. Το μόνο χαμόγελο της χώρας μια νίκη για πρώτη φορά στην ιστορία της στο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, μ' ένα γκολ από σπόντα.
Ήταν αρχές του καλοκαιριού.
Ήλιος, θάλασσα, μπλε ουρανός, γιάτρευαν τις πληγές.
Εκείνο το πρωινό φώτισε τη ζωή του με αισιοδοξία, όταν αντάλλαξαν τις πρώτες ματιές, μετά τις πρώτες λέξεις, μ' ένα βιβλίο και οι δυό στο χέρι, μες στο βιβλιοπωλείο.
Όταν ένοιωσαν ότι αγκάλιασαν τη γη απ' την αρχή.


Ταξιδευτής
Ιούνιος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου